Hívjon minket bizalommal!
+36-20-399-1387
+36-20-925-2406

A rejtett kamerák leggyakoribb felhasználási területei és szabályai

Már az elnevezésükből könnyen rájöhetünk, hogy olyan megfigyelő berendezésekről van szó, amelyek nem látszanak, illetve „laikus” szemlélőként nem könnyen vehetjük észre azokat. Azért tud észrevétlen maradni, ha egy vagy több kamera van elrejtve egy helyiségben, autóban vagy más helyszínen, mert az álcázásuk professzionális szinten, valódi műszaki berendezések vagy azokhoz megszólalásig hasonlító tárgyak segítségével valósul meg.

Rejtett kamera szinte bármilyen tárgyba beépíthető álcázva a valódi „kilétét”. Cégünk kínálatában megtalálhatók a hálózati adapternek, számítógépes egérnek, laptoptöltőnek látszó rejtett kamerák, valamint a digitális ébresztőórába, hangfalba, routerbe, számítógép monitorba, szemüvegbe, mikrohullámú sütőbe, DVD lejátszóba rejthető kamerák is, amelyek segítségével jó minőségű mozgóképet kaphatunk a célterületről. A lehetőségek között még megemlíthetjük az olyan egyedi megoldásokat, amikor a megrendelő által biztosított tárgyba építjük be a rejtett kamerát. Ezeken kívül fontos lehet, hogy – igény esetén – figyelemmel kísérhetjük a kamera által közvetített élő képet akár saját telefonunkon vagy laptopunkon is.

 

Rejtett kamerával készült felvételek felhasználhatóságának szabályai

Ezekről a szabályokról jó, ha még azelőtt ismereteket szerzünk, hogy rejtett kamerát vagy kamerákat helyezünk el valahol. Sorra vesszük a tudnivalókat.

 

Biztonsági kamerák felvételeinek felhasználhatósága

Ha egy képet, videót vagy hangot jogosan, az esetlegesen rajta szereplők hozzájárulásával készítünk, akkor azt bármikor szabadon felhasználhatjuk bíróságon egy perben vagy más hatóság előtt, bizonyítás vagy valaminek az igazolása céljából. Ilyen helyzet adódhat, ha például biztonsági kamerát üzemeltetünk – a jogszabályoknak megfelelően – egy irodában, üzletben vagy raktárban, esetleg ezek bejáratánál, közterületen, és rögzítünk vele egy betörést vagy bolti lopást, verekedést az utcán stb. Az elkészült felvételt nyugodtan átadhatjuk a hatóságoknak, hogy ki tudják nyomozni, ki volt a tettes.

Felmerülhet a kérdés, hogy egy biztonsági kamera esetében hogyan szerezzük be a hozzájárulást, hiszen abban biztosak lehetünk, hogy a leleplezni kívánt bűnöző nem fog hozzájárulni, hogy rögzítsük, majd átadjuk a rendőrségnek a felvételt. Itt érdemes tudni azt, hogy a hozzájárulásnak nem kell kifejezett nyilatkozattal történnie, ugyanis a hozzájárulás megléte elég, ha vélelmezhető. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy ha jól látható helyen ki van téve a tábla, hogy ’Kamerával megfigyelt terület’ és ennek ellenére valaki mégis bemegy és ott elkövet valamit, akkor ezzel azt jelzi, hogy tudomása van róla és hozzájárul a felvétel készítéséhez. Ezt hívják jogi szakszóval ráutaló magatartásnak.

Rejtett kamerák felvételeinek használhatósága

A polgári peres eljárásokban (ilyen lehet egy kártérítési vita vagy biztosítással kapcsolatos vita) a bíróság ún. szabad bizonyítási rendszerben dolgozik. Ez azt jelenti, hogy bármit szabadon fel lehet használni bizonyítékként, akár helyes eljárással szerezték be, akár nem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy felhasználhatjuk ugyan a rejtett kamerával készült felvételeket, de ezzel vállalnunk kell egy esetleges személyiségi jogsértés iránt indított per kockázatát.

A büntetőeljárásokra ennél szigorúbb szabályok vonatkoznak. Alapvetően ott sincs megkötve a bíró keze, hogy mit vehet bizonyítéknak, viszont nem lehet bizonyítékként felhasználni olyan dolgokat (tárgyi bizonyíték, fénykép, videófelvétel, hangfelvétel), amelyeket a bíróság vagy az ügyészség tiltott módon, esetleg bűncselekmény útján vagy a résztvevők jogainak lényeges korlátozásával szerzett meg.

A legfőbb kérdés ebben az esetben az, hogy egy rejtett kamerával készült felvétel felhasználására ezen tilalom vonatkozik-e. A törvény egyértelművé teszi, hogy az így készült felvételek felhasználhatók a büntetőügyekben is. Tehát ha sejtésünk van arra vonatkozóan, hogy egy alkalmazott folyamatosan pénzt emel el a kasszából, de egyelőre nem rendelkezünk bizonyítékokkal, akkor készíthetünk rejtett kamerával felvételeket és azokat átadhatjuk a rendőrségnek, ők bizonyítékként fogják kezelni.

Mindezek mellett láthatjuk, hogy a rejtett kamerás felvételek felhasználása személyiségi jogokat sérthet és ez a tény a felvételeken látható személy vagy személyek részéről visszatámadásra is lehetőséget adhat. Az, hogy végül sérelemdíjat vagy bármilyen más követelést megítélnek-e a másik félnek, az a konkrét eset körülményeitől függ, ezt nem lehet előre megjósolni. Ellenben fontos megjegyezni, hogy ha az egyetlen célunk a bizonyítás volt a felvétellel és nem a visszaélés más jogaival, ezenkívül nem hamis bizonyítékot gyártottunk és nem az a célunk, hogy valamiképpen elferdítsük a tényeket, akkor kevés esélye lesz a reklamálónak a személyiségi jogai érvényesítésére.

A rejtett kamerák leggyakoribb felhasználási területei

Sokféle oka lehet annak, hogy valaki úgy dönt: rejtett kamerákat alkalmaz valamely terület megfigyelésére. A legtöbb esetben bűncselekmények megelőzése vagy felderítése indokolja ezt a lépést. Sok esetben megkönnyítheti és leegyszerűsítheti a nyomozóhatóság munkáját egy videófelvétel a cselekményről és az elkövetőkről.

Ebből is látható, hogy napjainkban a rejtett kamerákat már nem elsősorban illegális célokra vásárolják a felhasználók, hanem saját értékeik és érdekeik védelmében, bűnmegelőző vagy leleplező célzattal. A rejtett kamerák szinte bárhol elhelyezhetők, mint azt a cikkünk első részében felsorolt lehetőségek alapján is láthatjuk és eredményesen vehetjük fel a harcot az illetéktelen behatolások és betörések vagy más bűncselekmények ellen.

A rejtett kamerák kis méretűek, működésüket tekintve pedig vannak mozgásra vagy hangra aktiválódó típusok, időre programozott vagy folyamatos felvételi üzeműek. Működtetésük történhet külső vagy belső elemekről, hálózatról vagy akár mindkét lehetőség használatával.

 

Munkahelyi értékek védelme

Rejtett kamerák megfelelő helyeken való elhelyezésével és üzemeltetésével rövid időn belül leleplezhetjük a munkahelyi lopásokat, visszaéléseket és elejét vehetjük a cégünket érintő vagyoni vagy erkölcsi károknak. A megfelelő időben rögzített kamerafelvételek bizonyítékként szolgálhatnak a nyomozó hatóságoknál és a bizonyító eljárás során.

Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy a kis- és nagykereskedelmi cégek, élelmiszerboltok, vendéglátóipari egységek esetében is az alkalmazottak okozzák a hiányok és a károk jelentős részét. Ráadásul, ha a probléma rendszeressé válik, akkor a tulajdonos könnyen juthat arra az eredményre, hogy a kárenyhítés érdekében és a hiány pótlására a becsületes dolgozók béréből is levonást kezdeményezzen. Egy konkrét lopást a boltban elhelyezett rejtett kamrák felvételeinek segítségével könnyen bizonyíthatunk.

 

Otthonunk és családunk védelme

A személyes terünk, az otthonunk az a hely, ahol biztonságban és kényelemben érezhetjük magunkat. Tévesen gondolhatjuk azt, hogy ez magától értetődő és sérthetetlen állapot. Ebbe az élettérbe is behatolhatnak illetéktelenek és eltulajdoníthatják értékeinket vagy kárt tehetnek valamiben, de az is előfordulhat, hogy számunkra ismert, sőt esetenként kedves személyek követnek el olyan vétséget, amelyről csak a rejtett kamerák által rögzített felvételek segítségével szerezhetünk tudomást.

Ilyen esemény lehet például az, amikor egy családban a drogfüggővé váló gyerek az otthon fellelhető tárgyak, ékszerek vagy készpénz eltulajdonításából finanszírozza a káros szenvedélyét vagy egy olyan helyzet, amikor a gyerek mellé fogadott tanár vagy bébiszitter a szülők távollétében zaklatja, inzultálja, fizikailag bántalmazza a védtelen kiskorút.

A rejtett kamerák felvételei ezekben az esetekben is minden kétséget kizáró bizonyítékkal tudnak szolgálni, segítve a bűnös leleplezését és felelősségre vonását.

 

Gépjármű védelem

Valószínűleg minden gépjármű tulajdonos egyik visszatérő rémálma, hogy reggelre eltűnik az autója vagy feltörik vagy más módon megrongálják. Ezek a félelmek sajnos sokszor megalapozottak, ráadásul elég nagy a felderítetlen esetek aránya. Ezeket van mód csökkenteni azzal, hogy rejtett kamerával védjük értékeinket és egy bekövetkező bűncselekmény esetén a felvételek kézzelfogható bizonyítékként szolgálhatnak a felelősök kézre kerítésében.

Weboldalunkon rejtett kamerák széles választékával állunk vásárlóink rendelkezésére. Az értékek védelme és megóvása közös célunk. Kérdéseivel és igényeivel keresse cégünket bizalommal személyesen az üzletünkben vagy a megadott elérhetőségek egyikén. Szeretettel várjuk!

 

Kulcstartóba rejtett mini poloska lehallgató

Kulcstartóba rejtett mini poloska lehallgató Kulcstartóba rejtett mini poloska lehallgató

VOX hangra aktiválódó mini lehallgató

A kulcstartó poloska az általánosan elérhető rejtett távvezérlőbe rejtett hangrögzítőkkel szemben egy tökéletesen álcázott, USB bemenettel és micro SD kártya bemenettel rendelkező kémeszköz. A lehallgató készülék alaposabb átvizsgálása során még egy szakember számára is nehezen beazonosítható. Bővebben.

 

USB mini diktafon

Standard USB mini diktafon

A pendrive hangrögzítő, amit használhat adattárolásra és mini lehallgatóként is. Hatékony és gyors megoldás jegyzetek, megbeszélések azonnali rögzítésére. Hordja kulcscsomóján, hogy mindig kéznél legyen. Bővebben.

TR-07 USB mini hangrögzítő lehallgató készülék lejátszás funkcióval

TR-07 USB mini hangrögzítő lehallgató készülék lejátszás funkcióval

A pendrive diktafon tökéletesen álcázott, és az általános pendrive-októl szinte teljesen megkülönbözhetetlen. A standard pendrive hangrögzítőkkel szemben ez a készülék rendelkezik lejátszás funkcióval.

Rejtett csatlakozással, egy fülhallgató segítségével a lehallgató által felvett hanganyagot a számítógép használata nélkül azonnal vissza hallgathatjuk. A mini lehallgató felvétel ideje 20 óra, memória kapacitása 150 óra. itt.

A honlap sütiket használ. Részletek

A süti beállítások ennél a honlapnál engedélyezett a legjobb felhasználói élmény érdekében. Amennyiben a beállítás változtatása nélkül kerül sor a honlap használatára, vagy az "Elfogadás" gombra történik kattintás, azzal a felhasználó elfogadja a sütik használatát.

Bezárás